Miljømerking av keramiske fliser

14.12.2023
6.6.24
, i kategorien:
Bærekreaft og miljø

HVORFOR BLIR IKKE KERAMISKE FLISER SVANEMERKET? Hva gir tilstrekkelig dokumentasjon?

EU-Ecolabel / Svanemerket er en lite benyttet sertifisering i produksjon for keramiske fliser generelt. Hvorfor er det slik?

Etter at EPD Miljødeklarasjon kom som et krav, er det her ressursene settes inn.Produsentene prioriterer ikke lenger EU-Ecolabel / Svanemerket.

Byggevareindustriens forening har evaluert ulike metoder dokumentasjonsordninger som Svanemerket, CE-merking med flere og mener de ikke er dekkende som overordnet miljødokumentasjon. ByggevareindustriensForening anbefaler sine medlemmer at EPD-ordninger bør benyttes da den er internasjonal og gir sammenlignbarhet.

For å få en godkjent EPD må detforeligge en miljøsertifisering,og de bygges opp rundt forskjellige typesertifiseringer og standarder som eks. EN-ISO14001, EN-ISO 14025 , ISO 21930, NS-EN 15804.

 I Norge ligger en stor del fliser i Svanemerkets Byggevareportal. De oppfyller kriteriene for bruk i svanemerkede bygg, uten at det er et svanemerket produkt.

 Dette er EPD

EPDer et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til enkomponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektivmåte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng og står forEnvironmental Product Declaration. En EPD er enten produktspesifikk eller oppsummert på bransjenivå dvs. nasjonale gjennomsnittstall av produkter produsert og brukt i bransjen.

 Svanemerkets miljøkrav

 

·      Begrenset energiforbruk gjennom hele produksjonen

·      Stor andel resirkulert eller fornybart materiale

·      Ingen eller redusert bruk av formaldehyd og organiske løsningsmidler

·      Sikrer at kvalitet og egenskaper blir dokumentert

·      Kjemiske og utslippskrav som sikrer et sunt inneklima

Svanemerketer et miljømerke type 1

Svanemerket er et miljømerketype 1 etter ISO 14024-standarden og medlem av GEN – det globale miljømerkingsnettverket for type 1miljømerker.

 

ISO type I, II og III

·      ISO 14024: Type 1 miljømerker: Livssyklusbasert (LCA),multikriterier, absolutte krav, åpenkriterieprosess, tredjepartsverifisering

·      ISO 14021: Type II miljøpåstander: Oftest både selverklærte og enkeltpåstand om miljøaspekt

·      ISO 14025: Type III miljøvaredeklarasjon: LCA-basert produkterklæring, ingenabsolutte krav, tredjepartsverifisering

 

Miljømerking av fliser

Keramiske fliser er laget av naturlige råmaterialer uten tilsatte kjemikalier. Keramisk flis tørrpresset, består hovedsakelig av Leire 35 – 60% - med variasjon og innslag av feltspat / kvarts / kalsitt / kaolin o.l. Dette etter hvilken kvalitet de er produsert for i.h.t. norm NS EN 14411 (BI a / BI b / BIII) Ferdig brent er dermed flisen å regne som et «dødt» materiale som ikke slipper ut skadelige stoffer (VOC) til omgivelsene. I tilfelle brann vil flisen heller ikke ha utslipp av giftige stoffer. Et produkts miljødeklarasjon tar ikke bare hensyn til selve produktet (flisen), men også til produksjonen. Det kan være alt fra gjenbruk av vann, resirkulering av råmaterialer og svinn i produksjonen, valg av emballasje og utslipp fra fabrikken.

Ved bygging av boliger, industri og næringsbygg er det bygningsprodukter som betong,tre, isolasjon, takbelegg som utgjør de store volumene av byggematerialer og dermed de største miljøbelastningene.

 

For Keramiske Fliser er det ikke noe krav eller utarbeidelse for EC1 / M1 (EMI Code). KeramiskeFliser et ferdig produkt, som er lavemitterende / gir ingen avgasser.

 

En EPD bør være tilstrekkelig dokumentasjon for bruk av flis i Svanemerkede prosjekter. Den vil dokumentere råvarene, den faktiske energibruken gjennom hele produksjonene, nivåene av resirkulering av råmaterialer og vann i produksjonen, samt at det er fritt for bly og kadmium i det ferdige produktet.    

Last ned fil
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre brukerautentifisering, navigering og andre funksjoner for å forbedre brukeropplevelse. Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du at vi lagrer cookies på din datamaskin. Ved å klikke på 'Godta' vil du akseptere cookies.