Gulning av silikonfuger

25.10.2023
2.2.19
, i kategorien:
Våtrom

Faktabladet utdyper hvilke forhold som kan forårsake gulning samt mulige tiltak for å redusere risikoen.

Årsaker og tiltak

Utarbeidet av seniorforsker i SINTEF Arne Nesje og Bjørn Stockmann, Key Project Manager i SIKA Norge.

Av og til kan det oppstå gulning av elastiske fuger av silikon. Brukerne spør naturlig nok hva er årsaken og hva kan man gjøre med det. Faktabladet utdyper hvilke forhold som kan forårsake gulning samt mulige tiltak for å redusere risikoen.

image003
FIGUR 1: GULNING AV ELASTISKE FUGER ER IKKE ET TEKNISK-, MEN ET UTSEENDEMESSIG PROBLEM SOM HAR FLERE ÅRSAKER  
images 01

Gulningsrisikoen er avgrenset til noen silikontyper

Ifølge produsentene av råstoffer for framstilling av elastiske fugemasser er gulning eller fargevariasjoner mest forekommende på nøytralherdnende silikoner. Det opptrer meget sjelden på eddikbasert silikon, MS- polymerer, SMP eller andre fuktherdnende masser f.eks. polyurtaner. I gruppen nøytralherdnende silikoner benyttes kjemiske stoffer som aminosilaner som er ett av stoffene som kan forårsake fargeendringer. Men også tilsetninger som stabilisatorer, sopphindrende midler (fungicider) og pigmenttyper kan skape fargeendringer. G

Forhold som kan påvirke gulning

Det er vesentlig i våtrom vi har observert gulning. Det kan enten opptre kort tid etter fuging. Når det først starter kan fargeendringen bli mer synlig med tiden. Gulfargen synes spesielt på de lyse fugemassene. Gulning kan oppstå der det hvor ett eller flere påvirkninger er til stede:

Siden gulning opptrer relativt sjelden er det trolig fordi flere av de nevnte forholdene må være til stede for at gulningsprossessen kan starte.

Slik reduseres risikoen for at fugemasse kan gulne

Gulningsrisiko er altså knyttet til visse typer nøytralherdnende silikon fugemasser som påvirkes av ytre forhold i tidlig herdefase. Man kan ikke helt gardere seg mot fargeendring, men ved å kjenne påvirkningsmekanismene kan man redusere risikoen.

Noen tips til håndverkeren

Noen tips til forhandleren:

images 03
FIGUR 2: BRUK FUGEMASSER SOM ER FARGESTABILE OG SØRG FOR GUNSTIGE HERDEFORHOLD.
images 04
FIGUR 3: GULNING AV ELASTISKE FUGER KAN VIRKE SKJEMMENDE OG KAN AV OG TIL MISTOLKES SOM DÅRLIG RENHOLD. NÅR MISFARGINGEN HAR OPPSTÅTT SÅ LAR DEN SEG IKKE FJERNE.Informasjon fra råstoff- og fugemasseleverandører som SIKA, Wacker og Den BravenReferanser:

Last ned fil
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre brukerautentifisering, navigering og andre funksjoner for å forbedre brukeropplevelse. Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du at vi lagrer cookies på din datamaskin. Ved å klikke på 'Godta' vil du akseptere cookies.